Figen YILMAZ ATANSAY



 

BAŞARININ ANAHTARI

İş hayatında başarı çizgilerini yukarıda tutabilmeyi başaran insanların biyografilerini incelediğimde şunu öğrenmiştim.

Öncelikle hedef belirlemek, daha sonra o hedefe ulaşabilmek için yılmadan azimle çalışmak. Bu arada araştırmacı olmayı da ihmal etmemektir. Hayatta başarılı olmak istiyorsan mutlak bu anahtarları bırakmamak gerektiğine inananlardanım.

DEĞERLİ YAZAR MÜMİN SEKMAN’IN DEDİĞİ GİBİ

‘’YA TOZU DUMANA KATACAKSIN YA DA TOZ DUMAN OLACAKSIN’’

Benim hikayemin temeli lise yıllarımda başlar. Teknik kimya mezunu olduğum için liseyi bitirdikten sonra ön lisans eğitimime Tekirdağ Meslek Yüksekokulu Fermantasyon Teknolojisi ile devam ettim. Aslında istediğim dört yıllık bir bölümde okumaktı ancak üniversite sınavına girdiğim yıl istediğim lisans bölümlerini kazanamamıştım. Fakat kazandığım bölümüm güzel bir bölüm olduğuna karar verdim ve en önemlisi yıl kaybım olmaması için okumaya karar verdim. Okuduğum yıllarda çok değerli hocalar ve arkadaşlarımı tanıma fırsatım oldu. Ön lisansımı bölüm birincisi olarak bitirdikten sonra bir telaşla iş aramaya başladım. İstanbul’da çevre endüstriyel analiz laboratuarında laboratuar sorumlusu olarak çalışmaya başladım. Gıda ve su analizleri çalışması yapıyordum. Tüm çözeltilerin hazırlanması, analizlerin sonuçlanması ve raporlanması sorumluluğu bendeydi. Fakat ne var ki ben bu işin ağır yükünü yaptıktan sonra kimya mühendisi arkadaş gelir raporların altına imzasını atardı. Bu durum zamanla beni rahatsız etmeye başladı. Bu günden sonra hedefim belliydi mutlak ama mutlak gıda mühendisi olacaktım. O yıl başvurumu yaptım ve dikey geçişli olarak Tekirdağ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümüne kayıt yaptırdım. Bazı derslerden muaf oldum,  bazı dersleri ise üstten alarak okulumu üç yılda bitirdim. 1997 yılı bölüm birincisi, fakülte birincisi ve Trakya Üniversiteleri arası birincisi olarak mezun oldum.

Okulumu çok güzel bir şekilde bitirip birinci hedefimi gerçekleştirmiştim.

Sıra ikinci hedefimdi; iyi bir iş hayatına atılmaktı. Ancak ne yapabilirdim bilmiyordum.

Önce bana emek veren hocalarımı ziyaret ederim sonrasında da iş aramaya başlarım diye düşündüm. Önce fakültedeki sonra yüksekokuldaki hocalarımı ziyaret ettim. İşte iş hayatımın şekillenmesindeki kararı o gün aldım.

Yüksekokulda ziyaretine gittiğim değerli hocam

Sayın Dr. İbrahim İçöz;

-E … Figen söyle bakalım bundan sonra ne yapacaksın, dedi.

-Ne yapayım hocam okul bitti illaki bir yerde iş bulurum, dedim.

- Neden akademisyenlik düşünmüyorsun mutlak sınavlarına başvur senin derecen var ilk düşüneceğin iş bu olmalı, dedi…

Viking misali kafamda yıldızlar dönmeye başladı.

Kendisini her zaman saygı ile anmışımdır. Bu tavsiye üzerine Trakya Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümüne başvurularımı yaptım. Sınavlarda başarılı olmam üzerine araştırma görevlisi olarak iş hayatıma başlamış oldum. Akabinde yüksek lisansıma başladım. Bu süreçte yurt içi, yurt dışı, yayınlarım, makaleler, araştırmalarım ve sunumlarım oldu.

 Bu süre içerisinde evlendim ve dünya tatlısı bir oğlum oldu. İşimi çok sevmeme rağmen İstanbul’da oturmam ve gidiş gelişlerin zorlaşması sebebi ile istemeyerek de olsa görevimden ayrılmak zorunda kaldım. Burada hayatımda çok önem arz eden, çok değerli hocalarımı tanıma fırsatına erdim; ki içlerinden bir tanesi var ki Sayın Yrd. Doç. Dr. Figen Dağlıoğlu benim için çok kıymetlidir.

İşimden ayrıldığım süreçte yemek zevki dergisinde aylık köşe yazıları yazarak ve bir firmada sorumlu yöneticilik yaparak çok yoğun olmayan bir kaç yıl geçirdim. Oğlumun okula başlaması ile birlikte tekrar tam zamanlı olarak iş hayatıma başladım. Unpak’da üretim müdürü olarak görev aldım.

Daha sonra 50 şubeli bir firma olan Ay Gıda’ da üretim müdürü, satınalma müdürü, şubelerde ISO 22000 sistemlerinin kurulması ve denetlenmesi, şubelerin ruhsat çalışmalarının yapılmasında görev aldım. Ayrıca Tarım Bakanlığı ile işbirliği içinde ilköğretim okullarında sağlıklı beslenme adına anne ve çocuklara seminerler verdim. 

Son olarak 3 yılı aşkın bir süredir PAŞAFIRINI adlı firmada üretim müdürü olarak görev yapmaktayım.

Bu hikayenin sonunda sizler ile paylaşmak istediğim şeylerden biri;

Mutlak hedefiniz belli olsun, ulaşabilmek için şartları zorlayın; olmuyorsa zaten kaderdir.

Kesinlikle araştırmacı olun ve asla kolay vazgeçmeyin.

İşinizi küçümsemeyin ve mutlaka sevin.

ÇÜNKÜ HAYATTAKİ BAŞARININ ANAHTARI SEVEREK ÇALIŞMAKTIR.

 

Hayatımdaki başarıma emek veren tüm hocalarıma sevgi ve saygılarımla…

 

GIDA YÜK. MÜH.

FİGEN YILMAZ ATANSAY

PAŞAFIRINI ÜRETİM MÜDÜRÜ