Ali ATEŞ



 

İşletme- Muhasebe Bölümü

 

12 Mayıs 1962, İstanbul  doğumluyum.

Trakya Üniversitesi (TÜ), Tekirdağ Meslek Yüksek Okulu (TMYO), önlisans düzeyindeki İşletme-Muhasebe Bölümü’nün 1982 bahar dönemi mezunlarındanım.

Mezuniyet sonrası, ön lisansı, lisans düzeyine tamamlamak amacıyla 1982-83 öğrenim döneminde Marmara Üniversitesi (MÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) İşletme Bölümü’ne sınavsız dikey geçiş yaparak 3. sınıftan itibaren Muhasebe-Finansman Uzlanım Dalı’nda ekstern (çalışan) öğrenci statüsü ile yüksek öğrenime devam ettim. Dikey geçişi, Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK), meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerinden mezun olanların ilk yüzde onu içerisinde yer alan öğrencilere verilen haktan yararlanarak gerçekleştirdim. Bu hakkı, yüz üzerinden sahip olduğum doksanaltı puanlık mezuniyet derecem ile birinci olarak elde ettim (Burada, sınıfımızın önde gelen çalışkan öğrencilerinden olan fakat, ikinci sınıfın birinci döneminde üzücü bir trafik kazası sonucu ailesi ile birlikte kaybettiğimiz arkadaşımız Yeşim Erdoğdu ve ailesini sevgi ve saygı ile anıyorum).

MÜ’nden 1985 bahar döneminde, İİBF üçüncüsü, Muhasebe-Finansman Uzlanım Dalı birincisi olarak mezun oldum. 1986-87 öğrenim döneminde MÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü (SBE) İşletme Bölümü Finansman Ana Bilim Dalı’nda giriş sınavını kazanarak yüksek lisans öğrenimine başladım. 1989 Nisan ayında “Enflasyon Muhasebesi Uygulaması ve Bir Düzeltme Katsayısı Önerisi” başlıklı tezimin üç kişilik profesörler jürisi tarafından kabul edilmesiyle yüksek lisansı “Finansman Bilim Uzmanı” sıfatıyla doktora düzeyine sınavsız geçiş hakkına sahip olarak tamamladım. Yüksek Lisans tezimi, 1991 yılından bu yana Serbest Muhasebeci Mali Müşavir sıfatı ve ruhsat sahibi olarak bağlı bulunduğum İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’na 2009 yılında bağışladım.

Çalışma yaşantım, 1979 Ocak ayında İstanbul Beyoğlu Ticaret Lisesi son sınıfında iken Hayk Değirmencioğlu Elektrik Fluoresant İşleri firmasında Muhasebe Çırağı olarak başladı. 1980 Ekim ayında TÜ – TMYO’nda öğrenime başlamam nedeniyle ara verdiğim çalışma yaşantım, 1981 Haziran ayında Sataş Saatçılık Sanayi ve Ticaret A. Ş. ünvanlı, Türkiye’de ilk duvar saat makineleri ile duvar saati üretimi yapan fabrikada devam etti. TMYO ikinci sınıfındaki öğretim görevlilerinin bir kısmının İstanbul’daki değişik üniversitelerden gelmeleri nedeniyle cumartesi ve pazar günleri ders görüyor olmamız pazartesi ve salı günleri fabrikada çalışmamı devam ettirme olanağını sağladı.

Lisans ve yüksek lisans öğrenimim sürecinde Muhasebe 2. Sorumlusu olarak devam eden saat fabrikasındaki mesaim, 1989 Ağustos ayında vatani görevim nedeniyle sona erdi. Vatani görevimi, yüksek lisans derecesine sahip olmam nedeniyle kura çekimine girmeden, TSK Kış Sporları Eğitim Merkezi ve Dinlenme Tesisleri Komutanlığı, Uludağ – Bursa’da “Kantinler Kısım Amiri ve Satın Alma Sorumlusu” Levazım Asteğmen olarak yerine getirdim. 1990 Kasım ayında vatani görevim sona erdi.

1991 Ocak – Eylül ayları arasında Londra – İngiltere’de, su balerinlerinin kullandığı burun klipslerinin yapımı ve metro istasyonlarında ücretsiz dergi dağıtımlarını gerçekleştirerek elde ettiğim gelirle, yarım zamanlı İngilizce kursuna gittim. Orta düzey İngilizce bilgisine sahip olarak eylül ayında yurda döndüm.

1993 yılında, toptan PVC hammaddesi satış pazarının yurtiçi ve Irak olduğu Pentrade Dış Ticaret A. Ş. unvanlı firmada Muhasebe Müdürü sıfatı ile mesai verdim. 2003 yılında Amerika Birleşik Devletleri öncülüğünde oluşturulan koalisyon askeri güçlerinin Irak’a kimyasal silah arama amacıyla girmelerinin belli olması üzerine firmanın kapanması ile mesaim sona erdi.

2003 – 2004 yıllarında, beyaz eşya toptan satış pazarı yine Irak olan Ak Derya Dış Ticaret Ltd. Şti.’nde Muhasebe Müdürü olarak çalıştım. Şirket merkezinin İstanbul’dan Mersin’e taşınması nedeniyle mesaim 2004 yılı sonunda sona erdi.

2005 yılının ilk aylarında iki buçuk aylık bir süreyle Vatan Bilgisayar’da Muhasebe Müdürü sıfatıyla çalıştım.

Hali hazırda, Cumhuriyet Gazetesi yazar, çalışan ve okurları tarafından kurulmuş olan S. S. Okur Çevre Kültür İşletme Kooperatifi’nin kurulduğu 2000 yılından bu yana ortağı bulunuyorum. İki yıllık bir döneminde yönetim kurulu sayman üyeliğini yaptığım kooperatifin finansal sorunlarına ortak sıfatıyla çözüm yöntemleri üretme konusunda katkıda bulunuyorum.

Ekonomi-politik ve sosyal konularda Cumhuriyet Gazetesi’nde yayımlanmış yazılarım bulunmaktadır. Anılan konularda bir sivil toplum kuruluşuna da danışma kurulu üyesi olarak bilgi aktarımında bulunmaktayım.

Genç yaşlardan beri ilgilendiğim; fakat 2010 yılından bu yana düzenli ve yeterli olarak gerçekleştirdiğim koşu sporunu, 2014 yılından beri İstanbul Masterleri Atletizm Kulübü üyesi ve lisanslı atlet olarak sürdürmekteyim. 1.500 metreden 21.100 metreye (yarı maraton) kadar olan mesafelerde katıldığım yarışlar bulunmaktadır. Teşvikiye Lions Kulübü’nün 2015 Kasım ayında, İstanbul Belgrad Ormanı Neşet Suyu’nda, engelli ve bağımlılarla dayanışma amacıyla düzenlediği 1. Geleneksel Atatürk Koşusu’nda (6.200 metre) 50 – 54 yaş grubunda ikincilik derecesi elde ettim.

Eşim Sevgi Külekçi Ateş, Anadolu Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunudur. Oğlumuz Doruk Alp Ateş, Gürlek – Nakipoğlu Anadolu Lisesi’nde ikinci sınıf öğrencisidir.

 

Ali ATEŞ

İstanbul, 14 Ocak 2016, Perşembe